Kätköillä

Meri-Lapin erikoisuudet

Meri-Lapin alue luo mahdollisuuden monenlaiseen. Täältä löytyy niin luolia, hiidenkirnuja, vaaroja, soita, järviä, jokia, meri, luonnonsuojelualueita sekä luonnon muuttumisesta mm. maan kohoamisen vuoksi. On siis tarjolla monelaista maastoa.

Tornio

Ehkä kiinnostavin geokätköilijän silmin on Struven ketju, kuuluhan harrastukseen kolmiomittauksen hyödyntäminen kätköjen löytämisessä GPS:n avulla. GPS:n toiminta perustuu kolmiomittaukseen.

Tornio on yksi monista paikoista, joiden avulla maapallon muoto on selvitetty Struven ketjun avulla. Tässä on ollut mm. Kaakamavaara (GC36T32) yhtenä merkittävänä paikkana toimien mittapisteen kolmiomittaukselle. Kaakamavaaran laelta hyvällä säällä näkee Tornion kirkon kellotornin sekä Ylitornion puolelle sijoittuvan Huitaperin vaaran, jotka myös ovat toimineet kolmiomittauksen pisteinä. Mittana kolmiomittauksessa käytettiin ”toise”, joka vastaa 1,949 metriä. Mittapisteitä löytyy pitkin Torniojoen vartta molemmin puolin jokea. Osa näistä mittapisteistä on jo unohtunut, sillä ne on ilmoitettu varsin ylimalkaisesti eikä kaikkia pisteitä ole näin kätkötetty. Päivässä kaikkia Struven ketjuun liittyviä kätköjä ei kerkeä käymään johtuen siitä, että yleensä vaativat muutamasta sadasta metristä muutamaan kilometriin kävelyä maastossa, joka paikoin jopa huonokulkuista.

Veteen piirretyt rajat

Tornio on ollut aina rajakaupunki. Kun nykyään valtakunnan raja kulkee Tornionjoessa lukuun ottamatta Suensaarta missä kaupugin keskus on. Saari jäi Suomelle kauppiaiden sopimuksella jolloin rajaan tehtiin mutka kaupunginlahden kautta kiertäen saaren. Kaakamossa mikä on yksi Tornion kylistä löytyy myös vanha Ruotsinvallan aikaisten hiippakuntien, Uppsalan ja Turun, rajajoki Kaakamojoki. Rajakaupunkina toimiminen on mahdollistanut kaupankäynnin solmukohtana toimimisen Torniolle jo vuosi satoja.

Keminmaa

Keminmaan läpi kulkeva Kemijoki voimalaitoksineen antaa hyvän kuvan veden voimasta. Kemijokeen sijoitetut voimalaitokset tuottavat alueelle merkittävän määrän sähköenergiaa mm. Tornion Outokummun tehtaille.

Keminmaassa löytyy nähtävyytena mielenkiintoinen kohde. Keminmaan vanhalle kirkolle on lattian alle haudattun kirkkoherra Nikolaus Rungiusen muumio. Hänet voi nähdä lattialle asennetun lasin lävitse. Myös kirkko jo sellaisenaan on kiinnostava kohde.

Keminmaasta on myös varsin hyvät reitistöt eripuolille Meri-Lappia. Kallinkankaan laskettelukeskukselta lähtee Kalli-Karunki hiihtolatu minkä pituus on 55,3km. Kallinkankaan päästä Kemin ja Tornion rajalle saakka polku on myös kesällä kuljettavissa. Reitin varrella on useita tulistelupaikkoja. Kemijoen Itä-puolelta taas on mahdollista reittejä pitkin maastopyöräillä aina Kivaloille saakka.

Kemi

Kemissä on monia historiallisia paikkoja sekä Euroopan suurin kromikaivos. Karttaa katsottaessa kaivos sijoittuu Keminmaan puolelle vaikka sitä kutsutaan Kemin kaivokseksi. Kemi on myös tunnetu lumilinnakaupunkina ja pari vuotta sitten nousi myös pystyyn ympärivuotisesti avoinna oleva lumilinna.

Kemi on tärkeä satama kaupunki jo Kemissä sijaitsevan teollisuuden ansiosta.

Simo

Simon on tunnettu vapaana kulkevasta joestaan, sen useista koskista sekä sen kalakannoista. Myös nyt jo tunnetummaksi on tullut myös maankohoumapuisto.

Martimoaapa yhdessä Penikoiden sekä Lumiaavan kanssa ovat yksiä Pohjois-Suomen tärkeimpiä luonnonsuojelukohteita. Päiväretkeilyyn alueelta löytyy kohtuu hyväkuntoinen reitistö mitä on myös viime vuosina talkoilla kunnostettu.

Tervola

Tervolassa mielenkiintoista kohdetta löytyy Törmävaaran kivikautisesta kylästä sekä siellä sijaitseva Varejoen Stasouna. Luontokohteena Kätkävaara ja sen ympäri kulkeva luontopolku on kokemisen arvoinen.

Kätkävaara
Kätkävaaran kivirakkaa laelta

Tiivistetysti, eiköhän jokainen löydä itselleen sopivaa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: