Kätköillä

Kuusiluoto

Torniossa toiminut sahayhteisö asui ympäri vuoden Kuusiluodon saaressa. Saaren sijainti mahdollisti erinomaisesti sahan toiminnan. Sahan sijainti keskeisellä paikalla kahden ison joen välissä, joissa molemmissa uitettiin puita, antoi suuret mahdollisuudet kasvaa isoksi sahaksi.

Parhaillaan Kuusiluodossa asusti jopa 1000 ihmistä ja Kuusiluodon koulussa oppilaita oli parhaimmillaan yli 100. Yhteisö koki loppunsa saksalaisten ampuessa rakennukset tuleen 24.10.1944.

  • Kuusiluoto

Saaressa ei ole enää juuri muuta jäljellä sahanaikaisista rakennuksista kuin paja-rakennus (GC330J8) sekä kaupan rauniot (GC330K1), johon on myös kiinnitetty muistolaatta sahayhteisön muistoksi. Lautatarhan osalta laiturirakennelmista on vielä jotain havaittavissa pusikoiden keskellä.

Kuusiluoto
Kuusiluodosta löytyvä muistomerkki.

Liikenne-osiossa on tarjolla venekyytiä Kuusiluotoon

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: