Kätköillä

Meri-Lapin luonnonsuojelualueet ja puistot

Meri-Lapin alueella on monia erilaisia luonnonsuojelualueita. On suojeltuja suoalueita, luonnonpuistoja sekä tietysti Perämeren kansallispuisto.

Mikä lie sitten tunnetuin näistä mutta yksi tiukimmin suojeltu alue Meri-Lapissa on Tervolan ja Rovaniemen rajamailla sijaitseva Pisavaaran luonnonpuisto. Sinne ei valitettavasti ole pääsyä kuin kirjallisella luvalla ja vain poronhoitoon liittyvät toimet ovat sallittuja erikoisluvalla alueella.

Suomen yksi hankalimmin tavoitettavista kansallispuistoista löytyy Meri-Lapista. Hankalaksi kansallispuistossa liikkumisen tekee vesi, sijaitseehan kansallispuisto merellä. Liikkuminen puistossa vaatii merikelpoisen veneen sekä tietotaitoa liikkumiseen alueella. Haastavuuden vuoksi vuosittain Perämeren kansallispuistossa arvioidaan vierailevan reilusti alle 10 000 henkeä vuodessa. Perämeren kansallispuisto on perustettu 1991 ja täten tänä vuonna Perämeren kansallispuisto täyttää 30 vuotta.

Martimoaavan–Lumiaavan–Penikoiden soidensuojelualue on Simon ja Keminmaan kuntien alueella sijaitseva soidensuojelualue. Alueella on nähtävissä hyvin laajasti erilaiset suotyypit edustettuna. Noin viidesosa alueesta on luonnonmetsää, paremmin tunnetaan havumetsävyöhykkeenä. Olet varmasti joskus kuullut sanan ”taiga”? Se on pohjoinne havumetsävyöhyke ja voit kokea sen Martimoaavan soidensuojelualueella.

Myös muita suojelualueita Meri-Lapin alueelta löytyy. Erikseen voitanee vielä nostaa esille Alkunkarinlahden suojelualue Torniossa. Se toimii hyvin lähellä Outokummun terästehdasta mutta siitä huolimatta toimii yhtenä Meri-Lapin tärkeimmistä alueista muuttolinnuille.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: