Kätköillä

Perämeren kansallispuisto

Tämä Suomen yksi vaikeimmin saavutettavista kansallispuistoista sijoittuu Meri-Lappiin. Siellä vierailevalta omatoimimatkailijalta vaaditaan merikelpoinen vene sekä hyvä tuntemus veneilystä. Haastavaksi veneilijälle alueen tekee veden piilottamat karikot sekä matalikot. Onhan Perämeren saaret syntyneet maannousun seurauksena. Maannousu myös aiheuttaa sen että alue muuttuu kokoaikaisesti. Tänä vuonna myös tulee 30 vuotta siitä kun Perämeren kansallispuiston perustamisesta.

Saaristo

Perämeren saaristoon ja vesistöalueelle järjestetään kesäisin retkiä sekä risteilyjä kansallispuiston yhteistyötahojen toimesta, joihin voi turvautua päästäkseen nauttimaan Perämeren kansallispuistosta sekä sen maisemasta. Tapahtuman yheydessä järjestetään ohjattuja retkiä sekä risteilyjä paikallisten yrittäjien toimesta Perämerelle sekä Selkä-Sarveen. Risteilyistä sekä retkistä lisää tietoa Liikenne-osiossa.

Alueella on lukuisia kalastajatukikohtia sekä useampi vuokratupa. Saariin on rakennut retki- ja suojasatamia venelijoille, mikä on myös lisännyt veneilijöiden sekä näin myös vieraiden määrää kansallispuistossa.

Perämeren kansallispuiston saarista löytyy aurinkokello, Jatulintarhoja sekä rakennusperinteestä kiinnostuneille Peräpohjolainen rakennuskulttuuri on säilynyt hyvin saarien kalastajatukikohdissa kuten Selkä-Sarvessa, missä säilyneistä kalastajatukikohdan rakennuksista osa on avoimia.

Alueella liikkuminen omatoimisesti

Liikkumista on osin rajoitettu niin lintujen pesimisen kuin myös aran luonnon vuoksi. Maihinnousu ja liikkuminen on kielletty 1.5.-31.7. osalla saarista ja vesialueista linnuston pesimärauhan turvaamiseksi. (Kts. alta Linkit)

Kauimmaisena eteläisellä merialueella on Mölyn hylkeiden suojelualue. Möylyn hylkeidensuojelualueella liikkuminen on kielletty ympäri vuoden puolen merimailin (926 m) sisään jäävällä alueella Möylyn luodosta ilman Metsähallituksen lupaa. Liikkuminen hylkeidensuojelualueella puolen merimailin säteen ulkopuolella luodosta on sallittu 16.6.-31.1.

Retkeilijöiden on hyvä tietää ettei alueella ole minkäänlaista vesihuoltoa. Näin siis juoma ja ruokavettä on kannettava riittävästi mukana. Telttailu on mahdollista merkityillä paikoilla ja näiden läheisyydestä löytyvät myös puuceet. Kansallispuiston vesialueilla saa vapa-ajan kalastaa jokamiehenoikeudella pilkkillä sekä ongella ja viehekalastus sekä muu vapaa-ajankalastus on luvan varaista. Luvan saa Perämerelle eraluvat.fi. Marjastus sekä sienestys on luvallista jokamiehen oikeudella, muistaa jättää kasvit sekä kivet rauhaan. Tulet saat tehdä vain tulentekopaikoille ja jos on voimassa metsäpalovaroitus tulia ei saa tehdä edes tulentekopaikalle.

Hyvänä vuonna voi jäitä pitkin hiihtää tai mottorikelkalla ajaa Selkä-Sarvelle asti. Tällöin on tosin lähdettävä Ruotsin puolelta liikkeelle sillä Torniosta lähtevä laivaväylä Kemiin ja Ouluun katkaisee suoran reitin Torniosta, Kemistä tai Simosta. Laivaväylä on kovassa käytössä pysyen näin sulana, joten sen huomioiminen matkaa suunnitellessa hyvin tärkeää.

Matkailutoimintaa

Kansallispuiston yhteistyöyritykset tarjoavat risteilyjä, taksivene- ja vierassatamapalveluja, opastus-, majoitus- ja ruokapalveluja sekä vuokraavat mm. kanootteja. Risteily- ja taksivenepalvelujen lähtöpisteitä ovat mm Kemin sisäsatama, Tornion Leton, Torandan ja Puotikarin venesatamat sekä Simossa Simonniemen venesatama.

Kasvusto

Perämeren saarten alueella on tyypillistä maankohoamisrannikon ja murtovesialueen lajistoa: suolavihvilä (Juncus gerardii), merikohokki (Silence uniflora), merivalvatti (Sonchus arvensis var. maritimus), rantavehnä (Leymus arenarius), merihanhikki (Potentilla anserina ssp. egetii), pohjanlahdenlauha (Deschampsia bottnica), suomyrtti (Myrica gale), siniyökönlehti (Pinguicula vulgaris), merinätkelmä (Lathyrus japonicus ssp. maritimus), tyrni (Hippophaë rhamnoides) ja ristilimaska (Lemna trisulca).

Linkit

https://visitmerilappi.fi

https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/peramerifin.pdf

https://luontoon.fi/perameri/palvelut/yhteistyotahot

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: