Uutiset,  Yleinen

Jästiparkki – Tutustu geokätköilyyn

Kun tapahtuma on tarkoitettu ei vain geokätköilijöille vaan myös paikallisille olemme miettineet miten myös saamme paikalliset mukaan. Koska tapahtuman pääasiallinen aihe on geokätköily, haluamme luoda hyvät edellytykset sekä luoda mahdollisimman matalan kynnyksen päästä mukaan geokätköilyyn myös lapsiperheille. Onhan kyse harrastuksesta mikä sopii vauvasta vaariin ja mummoon. Ei edes liikuntarajoitteet ole este geokätköilyn harrastamiseen. Mikäli kätköily kiinnostaa varaa mukaasi tapahtumaan toimiva kynä, ulkoiluvaatteet, puhelin missä on GPS-toiminto sekä hakeudu Jästiparkki-alueelle. Voit yllättyä mitä lähiympäristöstäsi löytyy. 100km säteellä tarjolla on yli 1000 geokätköä odottamassa sinua.

Jästiparkki

Jos mietit mitä on geokätköily ja miten siinä pääset alkuun on tapahtuma-alueelta löytyvä Jästiparkki oiva tapa tutustua geokätköilyyn kädestä pitäen opastettuna. Jästiparkin tarkoitus on auttaa niin kätköilijöitä liikkumaan Meri-Lapin alueella sekä antamaan paikallisille opastusta geokätköilyn alkuun. Alueelle odotetaan sapuvaksi n. 1000 geokätköilijää joten opastajia varmasti riittää kiinnostuneille.

Miksi ja mitä?

Osalla paikalle saapuneista geokätköilijöistä ei ole omaa kulkuneuvoa. Meri-Lapin alueella geokätköt ovat sijoittuneet aika laajalle alueelle, jolloin apua tarvitaan paikallisilta. Geokätköilystä kiinnostuneet voivat suunnata Jästi-parkkiin ja mahdollisesti myös ottaa kyytiin geokätköilijän ken kädestä pitäen opastaa harrastuksen alkuun. Saattaahan siinä käydä niinkin että sinut houkutellaan mukaan georetkelle.

Mihin asioihin voit myös törmätä Jästi-parkissa?

Kolikoita ja kulkijoita
Kulkijoita ja kolikoita joita voidaan tavata kätköilessä.

Sinulle kerrotaan erilaisista geokätkötyypeistä, kulkijoista (Travel bug) sekä kolikoista (Geocoin) joita voidaan keräillä tai sitten kuljettaa kätköstä toiseen. Näitä kolikoita sekä kulkijoita voit löytää geokätköistä.  Kuinka se tapahtuu saat siihen kyllä opastusta Jästi-parkista ja pääset myös ihmettelemään erilaisia kulkijoita. Tapahtuman geokolikko on myös tällainen kulkija minkä voi ostaa joko keräilykappaleeksi tai laittaa sen kulkemaan asettaen sille tavoitteen. Voit kuulla myös sanan Geokrety joka on omanlaisensa seurattava kulkija tyyppi ja tavataan myös Suomessa. Lisäksi on vielä Wood Geocoin. Se on puinen kolikko mitä ei voi seurata, vaan on keräilyesine ja ovat varsin suosittuja Tšekeissä. Joskus niitä tapaa geokätköihin tiputettuna myös täällä Suomessa.

Wood Geocoin kolikko

Jästi-nimitys on lainattu Harry Potter-kirjoista ja tarkoittaa henkilöä ken ei harrasta geokätköilyä. Lisää geokätköilyyn liittyviä sanoja löydät Sanasto-sivulta, myös meän kielelle käännettynä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: