Lapin geokätköilijät,  Uutiset

Lapin geokätköilijät – poropekka

Seitsemäs nimimerkki on poropekka. Poropekka on viimeisen neljän vuoden aikana tehnyt useita geokätköjä Rovaniemelle ja pohjoisemmaksi. Luontopolkutrailien ystäville tutustumisen arvoisia kohteita.

Milloin olet aloittanut geokätköilyn?

 • Nimimerkin olen luonut joulukuussa 2015, mutta jo edellisenä vuonna olin luonut profiilin, jonka nimimerkin olin kuitenkin unohtanut ja muistaakseni käynyt jopa yhdellä kätkölläkin. Niinpä, kun kiinnostus oli roihahtanut, oli uuden profiilin ja nimimerkin luonnin aika.

Mikä sai kiinnostumaan lajista?

 • Ystäväpiirissäni oli useita savolaisia lajiin hurahtaneita, jotka tavatessamme eivät osanneet puhuakaan muusta kuin geokätköilystä. Se jurppi minua ja olin pitkään jopa kätköilyvastainen. Kerran lähtiessämme autollani Lapin vaellukselle panin ehdoksi, että matkalla ei sitten pysähdytä jokaiselle mahdolliselle kätkölle eikä varsinkaan poiketa ajoreitiltä syrjään, mutta joillekin reitin varrella olevilla kätköillä voimme pysähtyä. Niin teimmekin. Ainakin yhdellä aikaisemmalla vaelluksellamme olimme käyneet muutamilla erämaakätköillä, kun ’sattuivat’ sopivasti vaellusreittimme varrelle. Syksyn 2015 vaelluksella olimme Muotkalla Kiellaroaivin kätköllä ja nyt minäkin ajattelin kirjoittaa nimimerkkini vihkoon, mutta enhän minä sitä muistanut. Kirjaamatta jäi, mutta into aloittaa kätköily oli syttynyt ja kulunutta sanontaa mukaillen ’jatko onkin sitten historiaa’.
  Asuinpaikkakuntani Rovaniemen kätkötarjonta oli paikkakunnan kokoon verrattuna varsi rajallinen ja niinpä ajattelin niin kutsutusti ’kantaa korteni kekoon’ aloittamalla omien kätköjen teon pari muutamia vuosia kätköilyn aloittamiseni jälkeen. Tuntuu siltä, että tällä saralla mopo on päässyt jopa karkaamaan käsistä!

Kuinka usein geokätköilet?

 • Ensimmäisinä kätköilyvuosina tuli varsinkin sulan maan aikoina käydyksi kätköillä jopa useina päivinä viikossa, kun kotimaisemissa oli käymättömiä kätköjä. Talvisin intoa oli vähemmän ja etenkin sydäntalvisin jopa vain muutaman kerran kuukaudessa. Viimeisen parin vuoden aikana toisten käynnit ovat harventuneet eikä edes matkoilla tule läheskään aina kolutuksi vierailupaikkakunnan kätköjä. Omia kätköjä tuli aluksi tehdyksi lähes sarjatyönä, mutta nyt tahti on hidastunut ja todennäköisesti hiipuu pikkuhiljaa kokonaan, vaikka ideoita ja paikkoja kyllä pyörii mielessä. Eiköhän sillä saralla ole muiden vuoro!

Mistä saat ideat omiin geokätköihin?

 • Liikun paljon luonnossa niin kotikunnassani kuin Lapissakin ja niillä retkillä löytyy hyviä ja jopa hienojakin paikkoja, joihin haluan houkutella muitakin. Ideana on sijoittaa kätköt niin, että niille pääsisi pääasiallisesti lihasvoimin eli kävellen, pyöräillen tai hiihtäen. Kätköni ovat valtaosiltaan tradeja, vain muutama multi. Mystit ovat pääosin trailien bonuskätköjä. Muutamia ajatuksia mystien tekemiseksi kyllä on, mutta en ole ’keksinyt’ sopivaa kyseiseen aiheeseen liittyvää paikkaa, joten tekemättä ovat jääneet – ainakin toistaiseksi.

Minkä alan ammattilainen olet?

 • Koko kätköilyajan olen ollut nk. joutomies elikkä eläkeläinen. Työelämäni aloitin atk-alalla ja siltä alalta jäin myös eläkkeelle, joskin siitä käytetään nykyisin paljon hienompia termejä kuten ICT.

Teetkö työksesi sellaista mistä on apua geokätköilyssä?

 • Ammattialaani liittyviä kätköjä en ole tehnyt, mutta joidenkin mystien ratkaisussa alan tietämyksestä on ollut hyötyä. Enemmän iloa ja hyötyä on ollut liikuntaharrastuksistani kuten suunnistuksesta.

Millainen on sinusta hyvä geokätkö?

 • Hyvää geokätköä tarkastelisin muutamalta eri kantilta.
  Ainakin omasta mielestä mielenkiintoinen paikka, jossa haluaa muidenkin käyvän. Paikan esittely ja nimenomaan syy, miksi haluaa muidenkin siellä käyvän, ovat ensiarvoisen tärkeitä. Plussaa on, että näkee vaivaa varsinaisen kätkön tekemiseen. Edellä olevan lisäksi kätkö on sopivan haastava joko toteutuksen tai saavutettavuuden vuoksi. Vaikeasti saavutettavalla paikalla toteutuksen on oltava sen verran helppo, että varmasti löytyy. Kerran samosin Lapissa toista päivää paikkaan, missä oli kätkö, joka oli piilotettu niin hankalaan paikkaan, että löytymättä jäi. Seuraavallakin kerralla olin jo luovuttamassa, kun aivan sattumalta jo lähes toivon menetettyäni ruosteinen purkki löytyi vaikeasta piilosta. Itse olen tehnyt traileja suosittujen retkeilyreittien varsille sijoittaen purkit kohtalaisen harvaan, sillä en tykkää siitä, että parinsadan metrin välein pitää poiketa purkille. Mitä enemmän on nähty vaivaa kätköjen kuvaukseen, toteutukseen ja vaihtelevuuteen, sitä parempi.

Haluatko lähettää terveisiä megaan tulijoille?

 • Iloista mieltä, nauttikaa ja pitäkää itsenne terveinä. Ja alkakaapa yhä useampi tehdä omia kätköjä!

T. poropekka

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: