Geokätköily

Geokätköily (engl. geocaching) on ulkoiluharrastus, jossa piilotetaan ja etsitään geokätköiksi (engl. geocache tai cache) kutsuttuja rasioita. Kätköjä etsitään GPS-satelliittipaikannuksen avulla, mutta laitteen käyttö ei ole välttämätöntä. Laite voi olla erillinen GPS-laite tai tavallinen älypuhelin.

Geokätkön koordinaatit ja muut tarpeelliset tiedot kätkön löytämiseksi ilmoitetaan kätkökuvauksessa, joka julkaistaan jollain harrastuksen liittyvällä Internet-sivustoista. Joidenkin kätköjen koordinaatit voidaan joutua saamaan tietyn tehtävän avulla. Tyypillinen kätkö koostuu vedenpitävästä rasiasta tai purkista, lyijykynästä, ja lokikirjasta, johon kätkön löytäjät voivat lisätä nimensä tai nimimerkkinsä sekä käyntipäivän. Maailmanlaajuisesti kätköjä on yli 6 miljoonaa, Suomessa noin 100 000, josta aktiivisia noin 65 000 (tilanne 4. kesäkuuta 2020). Geokätköilijöitä on yli 6 miljoonaa. Suomessa on yli 35 500 aktiivista geokätköilijää (tilanne 3. toukokuuta 2015).

Geokätköily ei ole virallisesti kenenkään omistuksessa, eikä täten myöskään virallisia sääntöjä harrastukseen ole. Kuitenkin Groundspeak Inc:n omistamasta geocaching.com-sivustosta on tullut alan suosituin sivusto yli 6 miljoonalla rekisteröityneellä tilillä ja 2,65 miljoonalla aktiivisella kätköllä (kesäkuu 2015).